Baby sove ude: Sådan kommer du trygt fra start, når den lille skal sove i barnevogn
Er det tid til at lade din baby sove ude? Det ligger dybt i vores nordiske DNA. Vores små børn skal ud at sove i barnevogn i den friske luft. Og med god grund, for der er formentlig mange fordele ved at lade vores små sovetryner tage middagsluren under åben himmel.
I hvert fald når betingelserne for det er rigtige.
I artiklen her hjælper vi dig med at komme godt fra start, når din baby skal ud at sove i barnevognen.
Når du har læst artiklen, ved du f.eks.:
- Hvilke fordele er der ved at lade sin baby sove ude?
- Hvornår må baby sove i barnevogn?
- Hvordan skal den lille klædes på i barnevogn?
- Kan du have glæde af en kørepose/sovepose til barnevogn?
- Hvor skal barnevognen stå?
- Hvornår må baby ikke sove i barnevogn?
- Hvad gør du, hvis baby ikke vil sove i barnevognen?
Hvorfor sove i barnevogn: Fordele ved at lade din baby tage sin lur udenfor
Udlandet taber igen og igen underkæben over den danske – og skandinaviske – tradition, hvor vi lader vores bittesmå børn sove middagslur i barnevogn udenfor. Alene. I (næsten) al slags vejr.
Det er en kulturel arv, som vi knapt tager aktivt stilling til. Det handler ikke om, men hvornår og hvordan vi kan lade vores små pus sove ude i dagtimerne.
Men er dét med den friske luft og dybe søvn bare en kulturel vandrehistorie, eller er der hold i det, når vi putter vores små udenfor af kærlighed?
Et finsk studie fra 2008 viser, at nordiske forældre oplever, deres børn sover både dybere og længere, når de sover udenfor. Desuden følte de, at børnenes generelle sundhed var bedre pga. den friske luft og naturens lyde (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18767347/).
Det helt afgørende for de potentielt sundhedsmæssige fordele er, at barnet er klædt rigtigt på, at barnevognen er optimalt placeret, og at vejrforholdene er forsvarlige.
Hvornår må din baby sove ude i barnevognen?
Myndighedernes vejledning til, hvornår din baby må sove ude i barnevogn, er, at barnet:
- tager på i vægt og vejer mere end sin fødselsvægt
- er i trivsel.
Et gammelt tommelfingerfif lyder, at barnet kan sove ude, fra det er to uger gammelt eller vejer mindst fire kilo – men det afhænger af det enkelte barn og skal afstemmes med din sundhedsplejerske.
Det handler helt simpelt om, at dit barns fedtlag er tykt nok til, at det kan holde varmen derude.
Små børn kan endnu ikke selv regulere deres temperatur særlig godt. Da de ligger helt stille, har de svært ved at holde varmen, hvis ikke omgivelserne hjælper dem med det.
Så lad os kigge på, hvordan du klæder dit barn godt på til en lækker lur.
Tøj i barnevogn: Hvordan skal den lille klædes på til middagsluren?
Dit barns påklædning i barnevognen afhænger af faktorer som vejrforholdene, barnevognens isoleringsgrad og barnets evne til at holde på varmen.
På lune sommerdage er en kortærmet bodystocking måske rigeligt, mens det kræver adskillige lag tøj, hue og vanter og en god dyne eller sovepose på de kolde vinterdage.
Vejret i Danmark kan være meget omskifteligt. Ikke bare mellem årstiderne, men fra dag til dag – indimellem endda fra time til time.
Derfor er det vigtigt, at du holder øje med, hvordan de faktiske forhold er, når dit barn sover ude.
Barnevognskasser i dag er enormt isolerende – med tyk bund, isolerende skummadras, dækken henover og en omsluttende kaleche. Ofte er barnevognen endda i mørke farver, som holder på varmen. Og endnu varmere bliver det, hvis du lægger et regnslag, et fluenet eller en stofble hen over åbningen.
Det handler altså om at være opmærksom på temperaturen og regulere med det tøj og den dyne eller sovepose, du putter barnet i.
I løbet af luren kan du tjekke, om barnet er tilpas varmt, ved at mærke det i nakken. Føles det varmt, skal du fjerne lidt tøj, lette dynen eller åbne ventilationskanalerne i barnevognen, så temperaturen omkring barnet falder lidt. Føles det koldt i nakken, skal du måske supplere med en trøje eller dyne, så barnet får hjælp til at holde sig varmt.
Se Sundhedsstyrelsens guide til påklædning i barnevognen her.
Kan du have glæde af en kørepose/sovepose i barnevogn?
I stedet for tøj, overtøj og dyne vælger mange at bruge en kørepose eller sovepose i barnevognen.
Det er der mange fordele ved, f.eks.:
- barnet skal ikke have tøj af og på
- det er nemt at putte barnet i soveposen frem for ekstra tøj og dyner
- soveposen omfavner barnet og hjælper med at skabe tryghed
- med tiden lærer barnet, at soveposen betyder, det er sovetid
- nogle soveposer hjælper barnet med at regulere varmen, så det hverken får det for varmt eller koldt.
Det er en helt personlig sag, hvilken sovepose du skal vælge til din barnevogn. Vi har designet Sleepbag babysoveposen med fokus på, at den:
- holder barnet tilpas varmt ved temperaturer mellem -10 og +20 grader
- hjælper barnet med at regulere temperaturen efter behov pga. det særlige teknologiske materiale, vi bruger
- foldes efter barnets alder, så den altid omsvøber den lille bedst muligt
- foldes efter årstid, så du kun behøver ét sovepose
- kan vaskes på 60 grader, så du nemt holder babys soveomgivelser rene og hygiejniske i en travl hverdag
- kan kombineres med tilbehør, så den opfylder mange basale funktioner i livet med småbørn, f.eks. lift og aktivitetstæppe
- har en ekstra lang dyne, som dækker barnet op til treårsalderen – uden forlænger.
Du kan se mere om fordelene ved en Sleepbag babysovepose 0-3 år her.
Kan dit lille barn godt sove ude om vinteren?
Ja. Små børn kan sagtens sove ude om vinteren. Så længe temperaturen er over -10 grader.
Faktisk er det slet ikke sne og kulde, du skal bekymre dig om, men kraftig regn, blæst og tåge. Det er nemlig hårdt for de små lunger, som vi kommer ind på senere i artiklen i afsnittet om, hvornår dit barn ikke må sove ude.
Er barnet klædt tilpas på, kan du sagtens trille en tur eller lade den lille sove i både frost- og snevejr, bare temperaturen ikke sniger sig under minus 10 grader.
Hvor skal barnevognen stå?
Det er supervigtigt, at du stiller barnevognen et sted, der både er forsvarligt og behageligt. Ikke kun når du placerer den, men under hele luren. Måske står barnevognen i skygge, når du putter barnet klokken 10, men når solen hen over middag sniger sig rundt om hjørnet, står den måske pludselig i bagende sol.
Det kan være nødvendigt at have flere forskellige placeringer til barnevognen i løbet af dagen – eller mellem formiddags- og eftermiddagslur – afhængigt af hvor der er skygge.
Myndighedernes anbefalinger til placering af barnevogn lyder: i læ for regn, blæst og rimnedfald.
Men hold også godt øje med solen og graderne i barnevognen, da små børn ikke kun er i risiko for at blive underafkølede, men også overophedede.
Opsyn i barnevogn: Hold øje (og øre), når dit barn sover ude
Du skal selvfølgelig kunne se eller høre, når dit barn vågner og er klar til at komme op – eller har brug for dig under luren, hvis det bliver skidt tilpas, tørstigt eller utrygt.
I kulde skal du holde ekstra godt øje, så du opdager, hvis den lille bliver afkølet i løbet af luren. Små børn formår ikke at fortælle det, hvis de fryser eller har det for varmt, og de er samtidig for umodne til selv at regulere deres temperatur endnu.
Du kan som nævnt tjekke barnets temperatur ved at mærke det i nakken. På den måde kan du justere mængden af tøj, i hvilket omfang dynen eller soveposen dækker barnet, eller hvordan barnevognen er lukket til, så du kan hjælpe den lille med at få hjælp til at holde eller komme af med varmen.
Hvornår må baby ikke sove i barnevognen?
Den friske luft gør godt, men der er dage og omstændigheder, hvor det ikke er sikkert med barnevognen, og du derfor bør lade dit barn sove inde.
Din baby må ikke sove i barnevognen:
- når temperaturen er under -10 grader
- på varme sommerdage
- i kraftig regn og blæst
- i rim eller tåge
- hvis barnet ikke er raskt eller mistrives.
Vær især opmærksom, hvis dit barn er helt spæd, for tidligt født eller særligt udsat af sundhedsmæssige årsager (f.eks. astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom). Spørg din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.
For varmt til barnevogn: Hvad gør du så?
Er det én af de dage, hvor det simpelthen er for varmt til barnevognen? Ingen grund til at trække gardinerne for og (forsøge at) få den lille til at tage luren indenfor. ... hvor der ofte også er superhedt på de varme dage.
Har du en Sleepbag, kan du give den en sommerfoldning eller forvandle den til en babynest og tage den med ud i skyggen.
På den måde beholder dit barn et element, som det forbinder med sin lur, så det er nemmere at falde til ro, selvom omgivelserne er forandrede.
Derudover hjælper Sleepbag soveposens temperaturregulerende teknologi barnet med ikke at få det for varmt.
Har du legebøjler, fluenet og/eller UV-cover kan du for alvor skabe en dejlig udendørs sove-oase for din baby – godt beskyttet mod solens stråler og sommerens insekter.
På den måde kan du nemt flytte dit barn til et mere luftigt og skyggefuldt område udenfor på de varme dage. Væk fra barnevognens isolerende kasse, men stadig i den friske sommerluft.
Hvis dit barn ikke vil sove i barnevogn
Nogle gange er det slet ikke så simpelt og idyllisk med den der barnevogn. Du kæmper og kæmper, men den lille vil ikke falde i søvn om dagen eller sover korte lure i barnevognen.
Det er selvfølgelig frustrerende – både at barnet ikke får den nødvendige søvn, og at du ikke får en pause til alt det andet, der også skal ordnes – herunder selv at få et tiltrængt hvil.
Hvis I kæmper med barnevognen, så prøv rådene her, eller søg støtte hos din sundhedsplejerske:
- Vent med at putte barnet, til det viser tegn på træthed. Det er en håbløs kamp, hvis barnet slet ikke er klar til at sove. Hvis den lille nægter at lukke øjnene i barnevognen, er det derfor en god idé at vente med at putte barnet, til det rent faktisk viser, at det er træt.
- Genkendelighed og tydelighed er vigtige greb, når du vil skabe en god soverutine i barnevogn. Det betyder, at tingene foregår på samme måde op til hver putning, så den lille nemt afkoder, at det er tid til at sove.
- Selvom det er frustrerende at stå med et barn, der (igen-igen-igen) ikke vil sove, gælder det om at bevare roen. Vis barnet, at det trygt kan lukke øjnene og give sig hen til søvnen. Hvor mange af os ville i grunden kunne sove, hvis det menneske, vi var allermest knyttet til, viste irritation eller bekymring?
- Trille eller ikke trille? Det kan være fristende at bevæge barnevognen for at hjælpe barnet med at glide over i søvnen. Og for mange virker det. Men det kan også føre til, at barnet kun overgiver sig til søvnen, når barnevognen er i bevægelse. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og det er en personlig vurdering, hvad du er til.
- Mange har glæde af en sovepose i barnevognen. Dels fordi barnet hurtigt vil forbinde den med, at det er tid til at sove. Dels fordi den omfavner barnet ligesom livmoderen og derfor skaber tryghed for mange børn. Netop den omsvøbende funktion er en af kerneidéerne med Sleepbag-produktet, som på den måde hjælper din baby med at finde ro og overgive sig til en god, lang lur.
Klar til at tage luren udenfor?
Vi håber, du føler dig bedre klædt på til at lade din lille baby sove ude. Der er ikke meget, der overgår følelsen af at tage en veludhvilet, rødkindet baby op efter en dejlig, lang lur.
Tjek endelig med din sundhedsplejerske eller i Sundhedsstyrelsens guide til små børns udeophold i kulden her, hvis du er i tvivl om noget.
Mangler du en sovepose eller andet snildt til luren, finder du vores udvalg af babyudstyr til sovetid her.